DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Üzerimizdeki şu ağırlıktan bir kurtulsak!

Üzerimizdeki şu ağırlıktan bir kurtulsak!
07.02.2021
307
A+
A-

Kronik yorgunluk sıklıkla psikiyatrik bir tablo olarak değerlendiriliyor ve doğru tedavi edilemiyor. Yeteri kadar uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyorsanız, kaç fincan kahve içerseniz için ayılamıyorsanız ve bu yorgunluk durumu devam ediyorsa kronik yorgunluk sendromu (KYS) yaşıyor olabilirsiniz…

STRESİN ETKİSİ ÇOK BÜYÜK!
Prof. Dr. Derya Uludüz, Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

– KYS genelde beraberinde psikolojik sorunları da getirir. Ne yazık ki hastaların yüzde 80’ine doğru tanı konamıyor. Doğru tanı için beş yıl kadar beklemek gerekebiliyor. Bunun nedeni yakınmaların çok fazla hastalığı taklit ediyor olmasıdır. Birçok test yapılır ama testler normaldir. Bu nedenle şikâyetiniz ne olursa olsun sıklıkla psikolojik olduğu düşünülür.

– Bazı enfeksiyonlar KYS’nin gelişiminde rol oynayabilir. Alerjiler, aşırı inflamasyon ve vücudun yakıt dairesi olan mitokondrilerin işlev bozukluğu da buna neden olabilir. KYS doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülür. Çoğunlukla 20 ile 40 yaş arasında… Yoğun ve stresli iş temposu da sıkça görülmesinin nedenlerinden biri.

class=’cf’>

– Erkeklerdeyse genellikle 30 ile 50 yaş arasında ve yine yoğun ve stresli iş temposu olanlarda görülür.

Düzenli yürüyüş ve nefes egzersizleri…

– Hafif yorgunluk ve halsizlikle başlayarak ilerleyebilir.

– Tedavi için iş yükünü azaltmanın ve stresle baş etmenin yollarını bulmak adına psikolojik destek önerilir.

– Beyne giden kan akımının temizlenmesi ve oksijen girişi sağlamak için açık havada düzenli aralıklarla yürüyüş ve derin nefes alma egzersizleri uygun olur.

– Gerekli görüldüğü durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir.

– Uykunun düzenlenmesi çok önemli… Uyku hormonu devreye sokulabilir.

– Stres, sürekli evde olmanın ve sosyal hayattan kopmanın yıkımı sendromu tetikleyebilir.

– COVID-19 geçirdikten sonra bağışıklık sisteminde oluşan zayıflık da önemli bir etken. Hastalıktan bir ay sonra bile devam eden halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı şikâyetleri bunun kanıtı. Kronik yorgunluk sendromunu COVID-19’un olası uzun vadeli etkisi olarak değerlendirebiliriz.

– Yapmanız gereken en önemli şey gününüzü doğru planlamak… 

class=’cf’>

– Bol C vitaminli kuşburnu, karpuz, mandalina, kivi ve portakal tercih edilmeli. Ispanak, pazı, biber, brokoli, karnabahar, brüksellahanası gibi sebzelerin tüketimi arttırılmalı.

– Alkolü azaltmalısınız. Alkol bağışıklık sistemini zayıflatır ve yorgunluğa sebep olur.

– Nefes egzersizleri gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlar.

Üzerimizdeki şu ağırlıktan bir kurtulsak

HAREKETSİZLİĞİN DE PAYI VAR
Prof. Dr. Tekin Akpolat, Liv Hospital iç hastalıkları ve nefroloji uzmanı

Kronik yorgunluğun birçok nedeni olabilir ama kötü beslenme ve hareketsizlik en önemli nedenlerinden… Hareketsizliğe çözüm olarak evde yapacağınız odalar arası yürüyüş veya basit hareketler bile temponuzu korumaya ve hareketlenmenizi sağlamaya yardımcı olacak. Evde kaldığımız süre içerisinde de yağlı besinlerden ve hamur işlerinden uzak durmak gerekir.

– Düzenli beslenin ve susuz kalmayın.
– Çalışma saatlerinde düzensizlikten kaçının.
– Geç saatlerde yemek yemeyin.
– Enerji içeceklerinden uzak durun.
– Sürekli cep telefonuyla meşgul olmayın.
– Televizyon karşısında uzun saatler geçirmeyin.
– Bilgisayar başında uzun saatler oturmayın.
– Uzun süreli açlık diyetleri yapmayın.
– Atıştırmalık diyet ürünlerini kararında tüketin. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.